Četvrtak, 19 Prosinac 2013 16:55

Za Hrvate željne boljeg posla i plaće Njemačka i Švicarska obećane zemlje

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

Dvije trećine hrvatskih građana spremno je na preseljenje zbog zaposlenja ili boljeg posla unutar Hrvatske (67%) ili izvan nje (64%), a najpoželjnije destinacije za novi početak su Njemačka i Švicarska, a od gradova London.
Mobilnost radne snage u porastu je, naime, zbog globalne ekonomske krize, i za tom pojavom, koja je uobičajena praksa u razvijenim zemljama Europske Unije, ne zaostaju ni građani Hrvatske.

Koliko su ipak spremni na selidbu i što ih pokreće, ispitao je portal Moj Posao u suradnji  s mrežom The Network.

To bi li se odlučili za seljenje unutar Hrvatske, najviše ovisi o ponuđenim uvjetima na radnom mjestu, dok bi se svega 9 posto njih preselilo s trenutne lokacije bez obzira na sve.

Oni koji su se spremni preseliti u inozemstvo, promijenili bi mjesto stanovanja pod uvjetom da dobiju ugovor na neodređeno (81%) ili ugovor na određeno, ali dulji od godinu dana (75%). Polovica ispitanika preselila bi u inozemstvo radi ugovora na određeno u trajanju od pet godina, četvrtina bi pristala na period do šest mjeseci, a isti broj radio bi preko ugovora kod agencija za privremeno zapošljavanje.  Većina onih koja razmišlja o inozemstvu spremna je ostati tamo pet i više godina (59%), četvrtina (24%) bi se rado vratila u roku od tri do pet godina, a 17 posto njih ne bi željelo biti u stranoj zemlji duže od tri godine.

Ono što hrvatske građane privlači u inozemstvo su bolji standard života, odnosno tjera ih loša ekonomska situacija u državi (66%), dok bi se 48 posto ispitanika selilo zbog mogućnosti ostvarenja karijere, a 43 posto zbog stjecanja radnog iskustva. Svakog četvrtog za preseljenje motivira nov život, a 22 posto na to bi se odlučilo kako bi upoznalo nove ljude. Uvjeti preseljenja, potencijalni smještaj i životni standard najvažnije su informacije onima koji bi željeli preseliti u inozemstvo.

Većina ispitanika želi živjeti u Srednjoj Europi, najviše njih novi početak bi voljelo ostvariti  u Njemačkoj i Švicarskoj (51%), te u Velikoj Britaniji 50 posto. U Austriju bi 42 posto ispitanika, četvrtina bi se zadovoljila i Slovenijom, a Srbiju i Bosnu i Hercegovinu priželjkuje vrlo mali broj ispitanika. Preko "velike bare" u Ameriku rado bi se zaputilo 43 posto ispitanika, 37 posto bi ih u Kanadu, a 35 posto u Australiju.

London se hrvatskim građanima čini kao najprivlačniji grad za novu poslovnu karijeru (33%), u Beč bi njih 19 posto, a zatim slijede New York te Berlin i München.

Pri izboru nove tvrtke najvažniji kriterij je novac, odnosno dobra plaća (64%), prilika za razvoj karijere motiv je za 47 posto ispitanika, a 42 posto prvo bi ispitalo je li na budućem radnom mjestu dobra radna atmosfera. Najpoželjniji poslodavac je za većinu ispitanika Google (20%), na drugom mjestu je IBM (10%), u Hewlett Packardu bi radilo 6 posto ispitanika, a Microsoft ih priželjkuje 5 posto. Na šestom mjestu je Apple o kojemu kao radnom mjestu mašta 4 posto ispitanika, a odmah iza je BMW.

Izvor:Novi List

Pročitano 6321 puta

Video sadržaj

Online

Imamo 66 gostiju i nema članova online