Četvrtak, 17 Veljača 2011 02:46

Kako ostvariti socijalna prava

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Socijalna prava ostvaruju se samo uz određene uvjete i prikupljenu potrebnu dokumentaciju. Stoga se o detaljima o svakom od oblika pomoći i uvjetima za njihovo ostvarenje može raspitati izravno od djelatnika Centra za socijalnu skrb, djelatnika Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb putem telefona (209-626) ili na šalteru Odjela (šalter br.5, Titov trg 3) ili od socijalnog radnika.

 

Za određena prava potrebno je puno dokumentacije stoga je potrebno imati dovoljno strpljenja i provesti sve do kraja.

U nastavku se navode osnovne informacije o socijalnim pravima u RH i gradu Rijeci.

Socijalna prava predstavljaju zakonske i druge odredbe namijenjene zadovoljavanju socijalnih potreba građana u promicanju socijalne kohezije, solidarnosti, jednakosti i uključivanja. Socijalna prava nalaze se u grupi Socijalna, kulturna i ekonomska prava, kategoriji ljudskih prava, koja trebaju osigurati socijalnu, odnosno, društvenu sigurnost. To su pravo na rad, obrazovanje, prikladan životni standard, hranu, stanovanje i zdravstvenu zaštitu.

Socijalna prava ostvaruju se u okviru sustava socijalne sigurnosti, unutar kojih država raznim mjerama određuje oblik, razinu i način ostvarivanja. Iako sustavi socijalne sigurnosti djeluju u okviru šire socijalno-zaštitne mreže (mirovinsko osiguranje, zdravstvena zaštita, nezaposlenost, stanovanje...), u nastavku će se prikazati prava koja proizlaze iz sustava socijalne skrbi.

Prava iz socijalne skrbi određena su Zakonom o socijalnoj skrbi, a rješava ih Centar za socijalnu skrb. Postupak za ostvarivanje prava se pokreče na zahtjev stranke, njezina bračna druga, punoljetnog djeteta, roditelja, skrbnika ili udomitelja, ili po službenoj dužnosti. Zakon o socijalnoj skrbi definira prava na državnoj razini dok jedinice lokalne samouprave mogu utvrditi dodatna socijalna prava koja se ostvaruju na temelju prebivališta korisnika.

U okviru socijalnog programa grada Rijeke građani mogu dobiti pomoć za podmirenje troškova stanovanja, troškova prehrane, troškova prijevoza, troškova zdravstvenih i socijalnih usluga, troškova redovitog programa predškolskih ustanova, različite jednokratne potpore i mjesečnu novčanu pomoć za umirovljenike.

Pročitano 11026 puta

Video sadržaj

Online

Imamo 62 gostiju i nema članova online