Curriculum vitae - CV - Životopis - Biografija

Ocijeni sadržaj
(40 glasova)
Curriculum vitae (CV) ili životopis često je prvi doticaj koji ostvarujete s potencijalnim poslodavcem, a ima za svrhu predstaviti vas nekome tko vas ne poznaje ili nema vremena da vas upozna. Dobro napisan životopis ponekad je od presudnog značaja za pozivanje kandidata na određeno radno mjesto, pa se potrudite da povećate šanse za dobivanje posla slanjem što kvalitetenijeg životopisa.
Životopis se najčešće sastoji od nekoliko dijelova:
  • Osobni podaci
Od osobnih podataka navodi se ime, prezime, adresa, broj telefona ili mobitela i e-mail.  Ukoliko ste u mogućnosti, čak iako se to izričito ne traži, uz životopis priložite svoju fotografiju iz osobne iskaznice ili putovnice.
  • Obrazovanje
Navedite koju ste srednju školu završili, od kada do kada ste je pohađali, koju diplomu posjedujete. Prosjek u školi naglasite samo ukoliko je dobar i ukoliko nemate završen fakultet. Ukoliko ste završili fakultet, navedite naziv fakulteta, mjesto gde ste studirali, od kada do kada ste studirali, kada i gdje ste diplomirali.
  • Dodatno obrazovanje
Navedite i koje ste tečajeve završili, jeste li pohađali ljetne škole i seminare, edukacije i sl. Navedite nagrade, diplome i priznanja, seminare i konferencije na kojima ste sudjelovali, naročito ako imaju veze s radnim mjestom za koji se javljate.

  • Radno iskustvo
Prikažite sve poslove kojima ste se bavili. Za svaki posao istaknite naziv radnog mjesta, ime i adresu firme ili organizacije u kojoj ste radili, period zaposlenja u svakoj od njih, poziciju na kojoj ste radili i koje su bile vaše dužnosti, odgovornosti, što ste tamo naučili, koje vještine ste stekli. Navedite i honorarne i volonterske poslove koje ste radili. Radno iskustvo koje nije posebno relevantno za poziciju za koju se sada natječete ne treba posebno isticati i opisivati, već samo spomenuti. Poslove nabrajajte kronološkim redom. Najbolje je da krenete od posljednjeg radnog mjesta.
  • Dodatna znanja i vještine
Navedite sve jezike kojima se služite, s naznakom koliko dobro poznajete taj jezik (početni nivo, srednji nivo, napredni nivo, znanje pisanja, čitanja i konverzacije). Također, navedite ukoliko imate završen neki tečaj jezika i diplomu.
Služenje računalom - napišite sve programe koje znate koristiti, uključujući služenje internetom, i odredite nivo svog znanja (početni, srednji, napredni, ekspertni nivo). Ukoliko imate završen tečaj, obavezno to navedite.
Također, u ovom odjeljku navedite imate li položen vozački ispit.
Pročitano 115940 puta

Video sadržaj

Online

Imamo 246 gostiju i nema članova online