Evo nekoliko savjeta o tome što bi bilo dobro izbjegavati prilikom pisanja životopisa

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)
 • Životopis treba biti bez gramatičkih i pravopisnih grešaka. Ako vaš CV sadrži ovakve greške, vi djelujete kao osoba koja ne zna pravopis, kao nepažljiva, nemarna, površna ili nezainteresirana osoba.
 • Ne izostavljajte bitne informacije. Ako izostavite neke od bitnih informacija, može se steći dojam da ste nemarni pa niste obratili pažnju na sadržaj CV-ja ili da želite sakriti neki podatak.
Poslije uvodnog dijela u kojem ste se predstavili, potrebno je napisati nekoliko rečenica o svojim vještinama i znanjima. Budite objektivni i kratki. Navedite samo one vještine koje stvarno možete dokazati i nemojte ići u detalje.
 • Ni preopširno, ni prekratko. Ne postoji savršen životopis jer ljudi imaju različita radna iskustva i kvalifikacije. Ali važno je da u životopisu napišete osnovne informacije o vama i vašem radu i to na najviše dvije stranice.
 • Ne ističite nebitne pojedinosti. Poslodavca ne zanima baš sve što ste radili u prošlosti. Zato je važno da prije nego što napišete životopis pročitate što poslodavac traži od zaposlenih i da istaknete one vještine, znanja i kvalifikacije koje vas mogu izdvojiti od ostalih kandidata.
 • Nikada nemojte lagati! Iako se prema istraživanjima mnogi koji traže posao odlučuju navesti netočne informacije o svom obrazovanju ili radnom iskustvu, budite svjesni kako vas ozbiljan poslodavac neće zaposliti bez kvalitetno odrađenog procesa selekcije, što često podrazumijeva i provjere vaših informacija iz životopisa. A i ako budete primljeni na temelju netočnih informacija, velika je vjerojatnost da će se u tijeku vašeg rada uočiti neslaganja između osobe koja je predstavljena na papiru i osobe koja se pokazuje u praksi.
 • CV mora biti pregledan i strukturiran. Sposobnost da dobro osmislite strukturu CV-a ukazuje na organiziranu osobu. Cjeline trebaju biti jasno odvojene, da je prilikom prvog pogleda na dokument jasno gdje se što nalazi. Redoslijed informacija mora biti logičan pri čemu je najbitnije da se informacije navode po značaju - i to ne po značaju koji imaju za vas nego prema značaju koji bi mogli imati za organizaciju/firmu na čiji se natječaj javljate. Informacije treba navoditi kronološki -pravilo je da se prvo spominju najnoviji podaci te se postepeno ide u prošlost, navodeći zbog kratkoće samo najbitnije funkcije.
 • Ako životopis šaljete poštom, odštampajte ga na čisto bijelom A4 papiru. Životopis se piše slovima Arial ili Times New Roman, a veličina slova bi trebala biti  između 10 i 12, ali nikako preko 12 jer prevelika slova ostavljaju loš dojam. Sa druge strane, ne treba koristiti ni premali font koji nije čitak. Nemojte pisati kompletno velikim slovima, koristiti šarena slova, niti previše podvučenih i iskošenih slova. Sve ovo doprinosi nepreglednosti i neozbiljnosti CV-a.
 • Nemojte dodavati uz CV dokumente koji od vas nisu traženi (ovo se ne odnosi na slanje propratnog pisma). Poslodavac će naglasiti u oglasu što sve spada u natječajnu dokumentaciju, stoga se ne preporučuje samoinicijativno slanje raznih diploma, potvrda ili preporuka.
 • Zabilježite kome ste poslali koji CV i kako je točno glasio natječaj na koji se javljate. Ako na osnovu CV-ja i prijave budete pozvani na intervju, osnova za ovaj razgovor će najčešće biti upravo vaš CV. Zato morate znati što se napisali u njemu te  biti spremni da date dodatna objašnjena o podacima koje ste iznijeli. Također, morate znati kako je glasio natječaj na koji ste se prijavili kako biste se prilikom razgovora vodili osnovnim kriterijima navedenim u natječaju. Ukoliko se u startu utvrdi da niste sigurni što firma/organizacija traži, pokazujete da ste zapravo nezainteresirani za posao ili neodgovorni, što vam nosi mnogo negativnih bodova. 
  Budući je danas tržište rada široko i obuhvaća cijeli svijet svakako je dobro imati pripremljen i životopis na engleskom jeziku ne samo za natječaje izvan Hrvatske već i za natječaje u Hrvatskoj, a za strane kompanije. 
  U nastavku se navode neki primjeri životopisa.
Pročitano 55548 puta

Video sadržaj

Online

Imamo 65 gostiju i nema članova online